December 09, 2012

Fun at the peak - Genting

Assalamualaikum...

Bertarikh 30 November 2012, kami berjaya menjejakkan kaki di Gunung Everest. Ok tipu ! Genting. Yuhuuuuu. Aku, Ain, Ara and Aten. Empat dara pinggitan yang masing-masing tunggu orang masuk minang.
 Phewwww! hahaaha. Our story begins with..

Malam 30 November...

Naik train pukul 3.20 pagi. Dasyat kan. Train pukul 1.10 pagi dah habis, jadi nak tak nak kena naik jugak yang paling lewat. From Ipoh to KL Sentral. We arrived there around 6.50 pg macam tu la. Terkejar-kejar subuh kitorang.









Muka basi budak dua org kat atas ni, baru bangun tidur. Sampai KL Sentral, cari surau and change our clothes. And then, beli tiket bas pergi Genting. Murah sangat tiket dia, pergi balik RM20.60 including ticket for cable car. It's very inexpensive. Bas kitorang pukul 8.30 pagi, and time kitorang beli tiket tu 7.50 pg. So, memang rushing gila kitorang dengan tak breakfast lagi. McD la jawabnya kan and sebelum tu pergi Subway and aku tak tahu nak makan apa. So, sampai Genting dalam pukul 10 macam tu. Check in hotel around 10.45 pagi and ber- rest-ing lah kami for a while. Zzzz.








Ok. Sekarang masa untuk fun to the peak ! Genting theme park. RM50 only, tu untuk outdoor ja tapi kalu nak indoor tambah RM19. Ok what. Semua game kitorang main and semua jadi berani nak try game yang extreme giloss. Datang mana pun tak tahu. Alang-alang dah datang, kena la try semua game, ye tak. Masuk pukul 12 and keluar pukul 5. Nak tahu something, makanan dia... bapak arghhh, soooo expensive. Air lemon tea RM6. Double triple mahal. So better bawa air sendiri.


















Malam tu semua jadi duyung yang malas nak bangun dari katil. Penat + sejuk, memang makanan dia katil la kan. Actually malam tu cadangnya nak keluar jalan-jalan dengan nak main indoor pulak but, tidur sampai tak ingat dunia. Jadi, it's too late la nak keluar and sebab malas nak bersiap. So, kami ber-rollercoaster dalam bilik jelah. Best kot. 

1 Disember

Hah ! Lepas subuh tidur balik sampai pukul 9 setengah. Anak dara macam ni memang tak patut masuk minang. *Ada ke orang nak masuk minang. Siap2 semua and check out skali pukul 11 setengah. Then, shopping sampai pukul 1. Kami ni teringin la nak masuk snow world, tapiiii tak kesampaian sebab dia suruh masuk pukul 1 setengah padahal bas kami pukul 3. Memang tak sempat la. Kiranya murah la jugak masuk snow world ni RM25. Lepas tu kami merewang entah kemana-mana sampai bas sampai balik KL. Sampai KL dalam pukul 5 mcm tu la and sambung shopping dekat KL Sentral. Nak pegi tempat lain, hujan, jadi tak best sangat nak shopping.

Kami balik ipoh tumpang jepah. Nasib baik ada Jepah jimat sikit duit kami. Hahaha. Jepah bawa kitorang makan burger bakar. euuwww. Delicious marvelous semua cukup ! Bertolak dari KL pukul 10 lebih and sampai Ipoh pukul 12 setengah. ALHAMDULILLAH !










As conclusion, bajet nak pergi Genting, hanya sediakan RM150 pun dah cukup. Bajet termasuk tidur dekat hotel for one night. Kalau tak tidur RM100 pun dah cukup. Jadi jom pergi ramai-ramai. Bye.

*picture campur-campur camera, tab and phone
me :)
 

4 comments:

Firdaus Fauzi said...

well this is nice.. perhaps, someday. Huhu.. ^_^

wawa said...

someday with someone :)

hanabunga said...

Waahh best gila! Untungla duduk kat ipoh. Dekat sikit kan. Ni yg duduk kedah ni, jauhhh, tiket jadi mahal balik sobss

wawa said...

mana ada dekat pun. yang dekat cameron. huuuhuh